Як доглядати за кухнею, щоб вона прослужила довго?
Якщо Ви стали щасливими власниками кухні на замовлення, то Вам необхідно знати основні правила догляду за кухонними меблями, щоб виготовлена кухня на замовлення прослужила вам довгий час і радувала вас.
1. Кухонні меблі, як і будь-яка інша річ, потребують до себе уваги та догляду. Це перше і найважливіше правило.
2. Висувні ящики навантажуйте рівномірно, це сприятиме правильній роботі всіх механізмів. Кухонне приладдя на полицях розпашних шафок необхідно розміщувати виходячи з їхньої тяжкості: найважчі ближче до опор та бокових стінок, речі які легше – ближче до центру полиці.
3. Не варто забувати про те, що всі висувні механізми мають обмеження щодо навантаження: - кулькова напрямна – до 10 кг; - метабокс (металевий ящик) – до 18 кг; - тандем бокс (Blum, Hettich, Grass) – від 20 до 70 кг, залежно від обраного механізму; - на стелажі та полиці у шафах - до 8 кг. Не допускайте вертикального навантаження на ДСП понад 5 кг.
4. Для розпечених предметів, температура яких досягає 100 С0, використовуйте підставку. Щоб уникнути псування, такі предмети ставити на поверхню стільниці заборонено. Винятком може бути стільниця із натурального каменю.
5. Кухонні меблі не потребують особливих навичок догляду. Для дотримання порядку на кухні достатньо вологого прибирання м'якою тканиною. Не виключено використання спеціальних поліролей для пластиків, які не мають протипоказання при контактах із харчовими продуктами – прочитайте інструкцію виробника. У жодному разі не допускайте використання абразивних миючих засобів (сода), металевих губок та скребків. Після закінчення вологого прибирання протріть насухо поверхні.
6. Для чищення та експлуатації електронних побутових приладів слід використовувати рекомендації заводу виробника. Не варто затуляти повітропровідні решітки та отвори, які служать для вентиляції.
7. Після деякого часу експлуатації певні механізми (напрямні, замки, петлі тощо) втрачають своє початкове регулювання та мастило. Необхідне періодичне регулювання таких механізмів та їх змащення. При ослабленні з'єднань необхідно підтягувати різьбові з'єднання.
8. Не допускайте механічних пошкоджень. Якщо вони з'явилися, рекомендуємо замінити зіпсовану деталь.
9. У разі тривалого знаходження меблів під впливом прямих сонячних променів певні поверхні можуть змінити тон (ефект вигоряння). Намагайтеся не допускати цього.
10. Рекомендована відносна вологість у приміщенні, де розміщені кухонні меблі – 65-80%. Не допускайте потрапляння вологи на торцеві ділянки стільниці, якщо вона виготовлена із ДСП. В іншому випадку вона може покоробитися і втратити міцність.
11. На кухні рекомендована температура для нормальної експлуатації меблів складає +10°C.. +28°C.
12. При експлуатації меблів у приміщенні з високою вологістю або низькою температурою необхідне сухе прибирання м'якою та чистою тканиною (зовні та всередині) для видалення конденсату.
13. Постійне використання на кухні витяжки багаторазово скоротить кількість усіляких частинок жиру та інших речовин, що осідають на поверхні меблів. Правильно розрахуйте потужність та оберіть конструкцію витяжки.
14. По можливості застосовуйте спеціальні засоби для догляду за частинами меблів із нержавіючої сталі. Ці засоби мають хороші очисні властивості та створюють водовідштовхувальний шар, що забезпечує додатковий захист.
15. Не допускайте потрапляння на поверхні меблів рідин, які розчиняють лакофарбові покриття (бензин, спирт, ацетон, розчинник). Якщо це все ж таки сталося, негайно зітріть насухо тканиною.
16. Не варто залишати розігріту духову шафу надовго відкритим – це може призвести до псування меблів, що стоять поруч. Не починайте прибирання всередині до повного її остигання.